Mapy regionu Fotogaleria Deutsch English Wersja polska
Fotogaleria Brusy Brusy
< Powrót do strony głównej • 16 grudnia 2017r.
Napisz do nas!
 Archiwum Szukaj w archiwum:
powrót

2017-04-11 • Koło Gospodyń Wiejskich z Lubni na podium

W związku z  nadchodzącymi świętami, 8 kwietnia br.  na chojnickim Starym Rynku odbył się Jarmark Wielkanocny. 
Co roku podczas jarmarku organizowany jest konkurs na potrawę wielkanocną. W tym roku przygotowywano sałatkę, pojawiły się m.in. jarzynowa, brokułowa, sałatka z kurczaka, z królikiem, tuńczykiem. W konkursie zmagały się członkinie lokalnych kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń. Naszą gminę reprezentowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Lubni oraz Koła Gospodyń Wiejskich z Małych Chełmów.
Kulinarną rywalizację oceniało jury w składzie: starosta Stanisław Skaja, sekretarz gminy Chojnice Stefania Majewska – Kilkowska, radna miejska Maria Sulima Sułkowska, radny powiatowy Leszek Zawadzki i wiceburmistrz Czerska Grzegorz Klauza.


Jury przyznało następujące nagrody:
I miejsce- Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Krojanty,
II miejsce- Stowarzyszenie „Kłodawianki” z Kłodawy,
III miejsce- Koło Gospodyń Wiejskich z Lubni.

Przyznano także dyplomy dla Koła Gospodyń Wiejskich „Łężanki” z Łęga, Stowarzyszenia Na Rzecz Rozwoju Wsi Powałki, Stowarzyszenia Rozwoju Wsi Pawłowo i Okolic, Koła Gospodyń Wiejskich Małe Chełmy oraz Stowarzyszenia Kobiet „Stokrotki” z Lotynia.


Zdobywczynie III miejsca otrzymały bon o wartości 200 zł, na zakup artykułów spożywczych, dekoracyjnych.
Organizatorami konkursu byli: Promocja Regionu Chojnickiego, Starostwo Powiatowe w Chojnicach oraz Gmina Brusy.


Sałatka chrzanowa- Koło Gospodyń Wiejskich z Lubni
Składniki:
• 2 piersi z kurczaka,
• 5 jaj,
• 20 dag żółtego sera,
• 1 słoik kukurydzy,
• 1 mały słoik cebulki marynowanej,
• 1 mały słoik majonezu,
• 1 mały słoik chrzanu,
• 1 mały jogurt naturalny,
• szczypior, sól, pieprz.

Pierś z kurczaka przyprawić, podpiec i poddusić do miękkości. Wystudzone- pokroić w kostkę. Jaja ugotować i pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać pozostałe składniki.
Chrzan wymieszać z majonezem i jogurtem. Zalać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. Wierzch sałatki przybrać drobno posiekanym szczypiorkiem.

Od lewej: Kordula Miszewska oraz Katarzyna Rogalla.
Od lewej: Kordula Miszewska oraz Katarzyna Rogalla.
Sałatka chrzanowa.
Sałatka chrzanowa.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Małych Chełmów.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Małych Chełmów.

Fot. Krzysztof Różycki, Chojnice24




cms Brusy - Strona Główna Napisz do nas!