Tradycyjne pieczenie chleba w Widnie odbyło się już po raz dwudziesty trzeci. Starannego wypieku chleba w specjalnym piecu chlebowym pilnowali państwo Agnieszka i Edmund Werrowie.
Jak sama nazwa wydarzenia wskazuje, "chleb" jest wiodącym tematem festynu w Widnie. Prócz pieczywa wypiekanego w piecu chlebowym, w tym roku można było skosztować również swojskiego chleba przygotowanego przez koła gospodyń wiejskich z Rolbika i Przymuszewa. Panie zadbały także o słone i słodkie potrawy.
Ponadto w Widnie można było wziąć udział w warsztatach wypieku chleba pod okiem Artura Sarneka z Krakowa lub pochwalić się już posiadanymi umiejętnościami wypieku w konkursie na najsmaczniejszy swojski chleb. Dla aktywnych uczestników festynu nie zabrakło konkurencji sprawnościowych: „Zapieckowa Moja-Twoja”, „Trafiony Piekarz”, „Mąkowy Slalom” oraz kolorowej eksplozji kolorów.
Całość dopełniała muzyka grana przez "Ferajnę Bydgoską".